Maak van je misser een masterclass

Eerder hield ik een pleidooi om meer onze fouten te delen. Het zou mij en anderen vooruit helpen te weten welke blunders andere bibliotheken hebben gemaakt, wat mijn voorgangers hebben verkloot en welk leergeld u heeft betaald. Het idee is natuurlijk niet om opzettelijk fouten te maken. Maar het moet niet zo zijn dat wij helemaal niet aan een grote droom beginnen, vanwege de angst om te falen. Een experimenteercultuur is namelijk broodnodig als je wil innoveren en falen is daar inherent aan verbonden.

Ik droeg aan dat ik de lessen van collega’s, die droomden, lef toonden, vielen, opstonden, terugblikten, hun rug rechtten en doorgingen, graag ook eens zou willen horen op een komend congres.

Nationale Bibliotheekcongres

Tot mijn grote vreugd is de KB met dit idee aan de gang gegaan. Op het Nationale Bibliotheekcongres 2018 komende dinsdag is iedereen van harte uitgenodigd de biechtstoel op het Inspiratieplein te bezoeken. Neem plaats in de stoel, vertel kort wat er misging, wat je ervan geleerd hebt en maak zo van je misser een masterclass. Alle bekentenissen worden verzameld en na afloop verwerkt in een compilatie. Wil je liever niet herkenbaar in beeld? Geen probleem. Er liggen verschillende attributen om incognito te biechten.

Ik kan er helaas niet bij zijn, maar hulde voor de KB dat dit idee in zo’n verschijningsvorm leven krijgt. Hopelijk vinden genoeg collega’s de weg naar de ‘fuckup stoel’. Sander van Kempen, Levien den Boer, Brit Hopmann en alle foutendelers, alvast bedankt!

Ik ga graag hier het gesprek aan. Schrijf een reactie.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s